Данните от пръстените на дърветата потвърждават, че от 2000 години в

...
Данните от пръстените на дърветата потвърждават, че от 2000 години в
Коментари Харесай

Лятото на 2023 г. е било най-горещото от Христос насам

Данните от пръстените на дърветата удостоверяват, че от 2000 години в Северното полукълбо не е имало толкоз горещо лято като миналогодишното. От разцвета на Римската империя до момента животът на Земята не е преживявал толкоз рисково лято.

Новият разбор демонстрира, че сме нарушили Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на стоплянето до 1,5 °C над прединдустриалните равнища, най-малко краткотрайно на север.

хора към този момент умират като директна последица от цялата тази несъразмерна топлота, както и от многото естествени бедствия, които тя подхранва.

" Когато погледнете в дългия исторически диапазон, можете да видите какъв брой трагично е скорошното световно стопляне, " споделя Улф Бюнгтен, академик по околната среда от Университета в Кеймбридж, който е съавтор на новото проучване, представен от ScienceAlert. Той продължава: " 2023 година беше извънредно гореща година и тази наклонност ще продължи, в случай че не понижим фрапантно излъчванията на парникови газове. "

Бюнгтен, дружно с сътрудниците си, климатолозите Ян Еспер и Макс Торбенсон от университета " Йоханес Гутенберг " в Германия, компилират ранните температурни записи с косвени измервания от огромни набори от данни за пръстените на дърветата от цялото Северно полукълбо. Прилагането на сходни косвени данни за температурата е належащо, защото ранните температурни измервания са били нищожни и не са били осъществявани систематично.

" Само когато преглеждаме реконструкциите на климата, можем по-добре да отчетем естествената колебливост и да сложим в подтекст последните антропогенни промени в климата, " изяснява Бюнгтен.

Резултатите им демонстрират, че прединдустриалната базова линия, от която измерваме измененията в световните температури, е била напълно малко по-студена, в сравнение с сме считали. Но когато става въпрос за въздействието на изменението на климата, всяка част от градуса е от голяма важност. Повторното калибриране на тази базова линия значи, че 

лятото на 2023 година в Северното полукълбо е било с 2,07 °C по-топло от междинните температури на прединдустриалния интервал сред 1850 и 1900 година

Въпреки че техните резултати са лимитирани единствено до Северното полукълбо, друго проучване от началото на тази година стига до сходно умозаключение, като употребява скелети на морски гъби, с цел да откри прединдустриалната базова температура.

Друг скорошен разбор, оповестен през февруари от службата за климата на Европейския съюз сочи, че глобалното стопляне е надхвърлило 1,5 °C за цялата предходна година, само че учените акцентират, че към момента можем да променим обстановката, в случай че действаме бързо.

" Вярно е, че климатът непрекъснато се трансформира, само че стоплянето през 2023 година, породено от парниковите газове, в допълнение се усилва от изискванията на Ел Ниньо, тъй че в последна сметка се оказваме с по-дълги и по-тежки горещи талази и продължителни интервали на суша, " изяснява Еспер и добавя: " Когато погледнете общата картина, тя демонстрира какъв брой незабавно е да понижим неотложно излъчванията на парникови газове. "

Междувременно фирмите за изкопаеми горива и други мощни промишлености просто не престават безнаказано да прибавят повече задържащ топлината CO2 във въздуха ни, до момента в който учените, а в този момент и самата планета, не престават да предизвестяват за последствията.

" Продължаваме да работим, тъй като би трябвало да го вършим, тъй че политиците да не могат да кажат, че не са знаели, " климатологът Рут Черезо-Мота, която не е взела участие в новото изследване, неотдавна съобщи пред The Guardian: " Знаем защо приказваме. Те могат да кажат, че не им пука, само че не могат да кажат, че не са знаели. "

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР